Pagini

Cum alegi imprimanta: inkjet sau laser?


  Alegerea unei imprimante poate fi o adevărată capcană pentru necunoscători. Dintre o imprimantă inkjet şi o imprimantă laser, majoritatea vânzătorilor o vor recomanda pe cea mai scumpă. De aceea citeşte acest articol ca să faci alegerea cea mai bună!
  Pentru a alege corect, trebuie în primul rând să te gândeşti la ce o vei folosi. Un volum mare de printat în fiecare zi înseamnă că ai nevoie de imprimantă laser, alb-negru, datorită vitezei mai mari de imprimare şi a costului scăzut al unei pagini printate (raportat la consumul de toner per pagină).
  Însă dacă în afară de documente, mai trebuie să printezi poze sau grafice color, atunci e recomandată o imprimantă inkjet color, pentru că nici chiar cele mai scumpe imprimante laser nu se ridică la performanţele unui inkjet modest când e vorba de printuri color.
  Cea mai ieftină imprimantă (inkjet-uri, de obicei) se va dovedi probabil o imprimantă scumpă şi o alegere nefericită deoarece, de regulă, are costuri mari de operare. O astfel de imprimantă funcţionează pe baza unui singur cartuş, pentru toate cernelurile color. Când una dintre cerneluri s-a terminat, trebuie schimbat tot cartuşul. Chiar dacă un cartuş este mai ieftin decât la o imprimantă laser, tonerele laser ţin o perioadă mai lungă.
  Specialiştii spun că, în medie, o pagină de text simplu costă, printată pe o imprimantă ieftină inkjet, în jur de 8 eurocenţi (35 de bani). Aceeaşi pagină la o imprimantă laser din cele mai simple, costă numai 1,5 eurocenţi (7 bani). Deci calculaţi-vă costul unei pagini împărţind preţul cartuşului la numărul de foi care pot fi imprimate cu acesta.
  Ce alte criterii mai sunt de luat în calcul când alegem imprimanta: inkjet sau laser?
 
  Viteza - se măsoară în pagini pe minut şi este importantă în birourile unde volumul documentelor imprimate este mare. Imprimantele laser au memorie mai mare şi procesoare mai performante, ceea ce înseamnă că pot printa de 4-5 ori mai repede decât un printer inkjet din aceeaşi categorie.
  Costul total - unele imprimante necesită înlocuirea periodică a capetelor de printare sau a altor piese esenţiale, care se adaugă astfel la costul total de operare a echipamentului.
  Memoria - echipamentele cu memorie mică au probleme în a imprima paginile cu multe elemente grafice sau vor imprima mai încet un document cu multe pagini.
  Capacitatea echipamentului de a realiza imprimări faţă-verso (economie de timp şi hârtie).
  Formatul de tipărire (dacă vrei să tipăreşti plicuri sau foi A5).
  La alegerea unei imprimante inkjet sau laser e bine să treci în revistă toate aceste criterii, ca să alegi o dată şi bine!

  Iar dacă te-a ajutat articolul, fă-le un bine şi prietenilor tăi, recomandându-l acestora.